Infosys, under ledning av VD Salil Parekh, fokuserar på att leverera konkret arbete med generativ AI istället för att bara prata om det. Nyligen presenterade företaget goda ekonomiska resultat för det tredje kvartalet. Dessa framgångar kan tillskrivas deras digitala expertis och en växande förmåga inom företags-AI, särskilt när det kommer till generativa AI och AI-agenter.
Infosys bygger egna AI-lösningar
Företaget har tagit fram fyra skräddarsydda språkmodeller. Dessa är anpassade för:
- Bankverksamhet
- IT-drift
- Cybersäkerhet
- Allmän företagsanvändning
Utöver detta arbetar de med över 100 nya AI-agenter, många som redan är i bruk hos deras kunder. Modellerna skapas med företagets egna data, men vissa kunder vill även ha modeller som är helt unika och anpassade efter deras behov.
Infosys har dessutom utvecklat en forskningsagent, som är mer än bara ett koncept. Den används nu i kundernas egna produkter för att hantera frågor och är tillgänglig för både anställda och kunder. Denna agent har visat sig vara effektiv genom att minska handläggningstiden för vissa arbetsuppgifter från 18 till 8 dagar.
Företagets intäkter landade på 4,94 miljarder dollar, vilket motsvarar en ökning på 6,1 % jämfört med föregående år och en tillväxt på 1,7 % jämfört med föregående kvartal. Vinsten efter skatt för samma period var 804 miljoner dollar. Infosys stärker sin ställning inom företags-AI, speciellt generativ AI, vilket har lett till en ökad efterfrågan och flera stora kontrakt. De har också fått ordrar värda 2,5 miljarder dollar, varav 63 % var nya affärer. Företaget har även ökat sin personalstyrka för andra kvartalet i rad och har nu 323 379 anställda. Infosys planerar även att anställa 15 000 till 20 000 nyutexaminerade studenter under året.
Jämförelse med andra indiska IT-företag
Även andra stora indiska IT-företag som Accenture, TCS, L&T och HCLTech har vuxit inom området för generativ AI. De har dock inte offentliggjort exakta siffror för sina intäkter inom detta område, men de framhåller att AI numera är en del av hela deras verksamhet. TCS rapporterar att deras kunder gör betydande investeringar i generativ AI och AI-agenter. HCLTech har som mål att införa AI-tjänster hos 100 kunder fram till 2026.
Infosys satsar stort på generativ AI
Infosys har nyligen lanserat flera AI-baserade funktioner inför Australian Open 2025, genom ett samarbete med Tennis Australia. Dessutom har de startat ett Google Cloud Center of Excellence, där de ska jobba med nya innovationer inom företags-AI. Internt använder Infosys GitHub Copilot, som används av över 20 000 anställda som genererar närmare en miljon rader kod varannan vecka. Infosys samarbetar även med Meta för att använda deras Llama-teknologi för att utveckla AI-lösningar. Ett exempel på detta är en dokumentassistent som hjälper till med granskning av avtal och kontrakt.